In premiera nationala la Clinica Dr Popa Zoran s-a efectuat procedura cu celule stem autologe in tratarea infertilitatii de cauza feminina , endometriala si ovariana, care a fost efectuata pe cale transvaginala sub ghidaj ecografic.
- In Romania, dr. Popa Zoran , a initiat in premiera Nationala, tratamentul cu celule stem pe cale TRANSVAGINALA sub ghidaj ecografic.(astfel fiind abordata cea mai rapida, sigura si practica metoda de injecatre ovariana)
- office procedure...in cabinet privat, fara sa neciesita spitalizare si interv chirurgicala. Timpul de recuperarea este de scurta durata (2-3 ore post procedura) pacienta isi reia activitatea cotidiana.
- Pacienta evita astfel: anestezie generala si riscurile associate unei interventii chiurgicale .
Infertilitatea poate fi cauzata de mai multi factori:
- Varsta inaintata - fertilitatea incepe sa scada sever in jurul varstei de 35 de ani
Ovarele produc mai putine ovule si calitatea lor este scazuta + apar alte prbleme de sanatate care afecteaza capacitatea de reproducere feminina. - Greutatea - greutatea prea ↑ sau prea ↓ creeaza un dezechilibru hormonal prin carenta sau excesul de estrogen in ovare.
- Stresul - prima consecinta este ↓ libidoului → scade frecventa raporturilor intime.
Actioneaza asupra hormonilor de la nivelul hipotalamusului prin producerea unui nivel ↑ de hormoni - Cauze medicale:
- Boli cu transmitere sexuala, ex.: Chlamydia si Gonooreea
- Boala inflamatorie pelvina
- Trompe uterine obturate
- Sindromul ovarelor policihistice
- Insuficienta ovariana → menopauza prematura
- Probleme legate de corpul uterin : fibrom, polipi, malformatii uterine, aderente post interventii uterine(chiuretaj uterin) etc
- Endometrioza
- Nivelul crescut de prolactina
- Afectiuni ale colului uterin sau vaginului
- Disfunnctii imunologice si genetice.
Inferitilitatea este diagnosticata in momentul in care un cuplu are contact sexual neprotejat timp de 1 an pana la 35 de ani si mai mult de 6 luni dupa varsta de 35 de ani.
Daca te confrtunti cu astfel de situatii, este momentul sa apelezi la medicul specialist in infertilitatea de cuplu.
Tratamentul depinde de diagnosticul pus de medic in urma investigatiilor si in functie de fiecare caz, tratamentul poate cuprinde : medicamente care sustin ovulatia, intervetii chirugicale de corectie la nivelul trompelor uterine, uter, col uterin si vagin, dar si inseminare artificiala si fertilizare in vitro.
Cu toate aceste solutii de trament, sunt cazuri in care nu se obtine sarcina dorita iar reconandarea specialistilor in infertilitate presupunea sfatul de a recurge la : ovocite donate, mama surogat sau adoptie.
Soluția noastră - Tratamentul infertilitatii cu celule STEM
Medicina este in continua evolutie, aducand la lumina sansa acestor femei, acestor cupluri care au ajuns in punctul de a apela la ultima varianta pentru obtinerea sarcinii (ovocite donate, mama surogat sau adoptie) si anume: TRATAMENTUL INFERTILITATII CU CELULE STEM!
Celulele stem sunt celule nediferentiate cu un enorm potential de diferentiere si stau la baza dezvoltarii tuturor organismelor.
- au capacitatea naturală de a genera noi tipuri de celule. Acestea au potențialul de a se dezvolta în multe tipuri diferite de celule cu funcții specializate în organism.
- Au un rol primordial in embriologie , in refacerea tesuturilor si ranilor, formarea de noi celule diferentiate in organe.
- In prezent, celulele stem se utilizeaza in tratamentul a peste 70 de afectiuni (anemie, leucemie acuta si cronica , hemoglobinopatie, boli congenitale ale sistemului imun, boli congenitale metabolice, etc) si in ultimii ani a fost descoperita acesta metoda de tratament cu celule stem pentru tratarea infertilitatii feminine si masculine.
- celulele stem sunt considerate nucleul medicinei regenerative.
Echipa
- Popa Zoran , medic primar – obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitatea de cuplu, cu o experienta vasta in acest domeniu, continuu actualizat cu progresul medicine,a recurs la folosirea acestei proceduri cu celule stem impotriva infertilitatii alaturi de echipa sa din cardul clinicii sale :
- Hornea Medi, medic specialist – obstetrica-ginecologie, cu competenta in medicina regenerativa si celule stem , pregatire care a fost pe perioada unui an de zile(parte teoretica) si partea practica a fost efectuata in New Delhi – India si Alexandria- Egipt sub indrumarea dr. Prabhu Mishra Chandra , in cadrul IASRM. (INTERNATIONAL ASSOCIATION OF STEM CELL AND REGENERATIVE MEDICINE).
- Prabhu Mishra Chandra, președintele Asociației Internaționale de Celule Stem și Medicină Regenerativă (IASRM) și CEO al StemMax Research and Therapeutics Pvt. Ltd. Cunoscut atât național, cât și internațional, în domeniul celulelor stem, medicinei regenerative, terapiilor celulare în management-ul fertilității și anti-îmbătrânirii.
- Dan Crisan, medic specialist Ortopedie si traumatologie.
- Dr. Gica Mihaela , medic primar Anestezie si Terapie Intensiva.
Indicatiile aceste proceduri:
- Orice femeie de vârstă adecvată din punct de vedere biologic care dorește să rămână însărcinată și care nu a avut succes cu alte tehnologii de reproducere asistată .
- femeile cu menopauză timpurie și cu alte indicații care duc la infertilitate, inclusiv:
- sindromul Asherman,
- insuficiență ovariană prematură
- insuficiență ovariană primară
- endometru subțire
- fertilizari in vitro nereusite in antecedente
- AMH
- infertilitate de cauza masculina – azospermie.
Ce presupune acesta procedura?
- Protocolul utilizat este brevetat de Prabhu Mishra dupa 15 ani de studii si cercetare in domeniul celulelor stem pentru tratamentul infertilitatii.
- rata de succes este de 58% la aceste tipuri de pacienți după utilizarea acestui protocol de celule stem → peste 350 de copii sănătoși s-au născut în toată lumea. Cu 24 de ore inainte de procedura se recomanda o injectie cu NEUPOGEN (sau Zarzio sau Accofil) – pentru a stimula maduva osoasa.
Etape
- Se recolteaza celule stem autologe (proprii )din măduva osoasă (creasta iliaca- os coxal- locul cel mai accesibil si bogat in celule stem )sau din sângele pacientului. Măduva osoasă este locul unde are loc formarea sângelui și este un proces continuu. La fel ca în cazul donării de sânge, o persoană nu trebuie să-și facă griji cu privire la recuperarea sângelui.
- Dupa recoltarea aspiratului medular –( aprox 20 ml), urmeaza pregatirea produsului ce urmeaza a fi injectat in ovare si/sau endometru, urmand protocolul dr Prabu Mishra, cu dubla centrifugare, in vederea obtinerii celulelor stem.
- Pe care transvaginala sau laparoscopica, se injecteaza ovarian aprox 2 ml de celule stem - acest concentrat este un amestec de celule stem, factori de creștere și biomolecule care ajută la regenerarea țesuturilor în mod natural, recâștigând funcția ovariana si endometriala.
- La finalul anului 2022, in cadrul Clinicii Dr. Popa Zoran, a fost efectuata aceasta procedura pentru prima data in zona de vest a tarii, si pentru prima data la nivel National pe cale transvaginala sub ghidaj ecografic, astfel, pacineta nu a necesitat anestegie generala prin intubatie oro-traheala, nu a necesitat perioada de recuperare sau spitalizare.
- Acest tratament inovativ a fost efectuat in Romania in urma cu 2 ani, pe cale laparoscopica de dr. Diana Mihai, Prof Dr Elvira Bratila si echipa de medici , in Bucuresti.
- Protocolul de centrifugare si pregatire a celulelor stem este al dr Prabhu Misra, urmand o stransa colaborare si ghidare practica/medicala.